A. F. Skjöldebrandin kuvia Tornionjoelta Guiseppe Acerbin teokseen: Matka Lappiin 1799

Etusivu - startsida - homebage

Päivitetty 25.08.2011
Margareta Juhanintytär Jarhoinen os. Niva
s. 15.09.1754 Ylitornio, Pello

Margareta Juhanintytär Jarhoinen os. Niva syntyi silloisen Ylitornion Pellon kylän Nivan taloon. Margaretan isä oli Juhani Juhaninpoika Kylli eli Niva, joka oli syntynyt noin 1721 ja  kuoli noin 1806. Kyllin talo siirrettiin isä Juhanin aikana Jolmanputaan varrelta Nivanpäähän ja jaettiin nähtävästi 1740-luvulla isä Juhanin ja hänen veljensä Heikin kesken. Heikin jälkeläisiä on tänään tuo pellolainen Lassilan suku. Lassilan talo sijaitsee myös Pellon Nivanpäässä. Margaretan isä Juhani oli toisen puolen isäntä 1761-1780. Jaossa Juhanin osa sai nimen Alaniva ja on säilynyt suvun omistuksessa tähän päivään asti ja nykyisin talo on nimeltään Niva. Margaretan äiti oli Magdalena (Malin) Heikintytär os. Koivuniemi, joka oli syntynyt 07.02.1718 Tärännössä. Äiti Malinin vanhemmat olivat Heikki Niilonpoika Koivuniemi, joka oli Koivuniemen talon isäntä nykyisen Ruotsin puolella Pajalan Tärännössä ja  Margareta Jönsintytär os. Kohkoinen-Järvenaita. Margareta oli Järvenaidan talon tyttäriä Ylitornion Kuivakankaalta. Järvenaidan talo sijaitsee myös nykyisen Ruotsin puolella Övertorneån Kuivakankaalla.

Margareta avioitui Taneli Ollinpoika Jarhoisen kanssa nykyiseen Ruotsin Jarhoiseen. Taneli oli Heikki Kaartisen jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa. Heiki Kaartinen tuli 1600-luvun alussa todennäköisesti Kärsämäeltä ja perusti Kaartisen uudistalon. Oletettavasti Kaartiset olivat alunperin lähtöisin kauempaa Savosta Rautalammilta.

Margareta ja Taneli asuivat jonkin aikaa Jarhoisessa ilmeisesti Piimäjärven rannalla, josta he muuttivat Aapuan kylään.
Heidän lapsistaan vanhin tytär Maria avioituu Johan Pekanpoika Satan kanssa Pajalan Sattajärveltä. Aapuaan muutettuaan Johan ja Maria käyttävät sukunimeä Waara. Johan Pekanpoika Satta eli Waara oli juuriltaan Pellon Kyrön sukua. Johanin ja Marian jälkeläisiä ovat Aapuan Waarat ja mm. Ruotsin Pellon Lehdot. Heidän jälkeläisiään on myös Salomon Adaminpoika Waara, joka perusti Napialan Nahkatehtaan Janakkalaan.

Matti Kinnusella Salomon Waaran jälkeläisellä on mielenkiintoiset sivut, joilta löytyy paljon mielenkiintoista Salomoniin ja hänen sukuunsa ja jälkeläisiinsä liittyvää tietoa. Tässä muutama linkki Matin sivuilla oleviin kuviin, joista löytyy tuttuja Suomen ja Ruotsin Pellosta:
J.W.Lehto Ruotsin Pellosta vaimonsa kanssa kuvassa 1920-luvulla.

Kuva J.W.Lehdon perheestä kaupan edessä, tuo nimikilpi on vielä nähtävissä.
Joulukortti J.W.Lehdon perheeltä
Kuva Salomonin pojan pojasta Kai Vaarasta Pellon lossitiellä

Margaretan ja Tanelin jälkeläisiä on myös Bengt Pohjanen "Otun Pänkti" kirjailija, joka kirjoittaa ruotsiksi, suomeksi ja meänkielellä. Hän on koulutukseltaan filosofian tohtori ja teologian kandidaatti. Hän väitteli tohtoriksi 1979 Tukholman yliopistossa. Väitöskirja käsitteli suomalaisen kirjailijan, Antti Hyryn tuotantoa. Pohjanen on Oulun yliopiston kunniatohtori.

Pohjanen on kirjoittanut romaaneja, runoja, näytelmiä ja televisiodokumentteja. Monet teoksista käsittelevät pohjoisen uskonnollisuutta: ne kertovat Lars Levi Lestadiuksesta ja Korpela-liikkeestä. Pohjanen on aktiivinen meänkielen puolesta puhuja.

Bengt Pohjanen on meänkielisissä teoksissaan kehittänyt meänkieltä kirjakieleksi. Bengt Pohjanen on myös Meämaan yhdistyksen, Meänmaan kieliraadin ja teatterin johtava hahmo. Hän on myös toinen Meänmaan lipun suunnittelijoista.

Valtaosa Margareta os. Nivan ja Taneli Jarhoisen jälkeläisistä on Ruotsin puolella. Aapuassa heidän jälkeläisiään on mm. Wanhatalojen, Uusitalojen ja Kostenniemen sukua. Taulujen ja jälkeläisten määrä kertoo, että tässä sukuhaarassa on vielä paljon avoimia haaroja ja selvitettävää.

Tästä pääset selaamaan Margareta Juhanintytär os. Nivan sukua

Sukututkimusohjelmani tietokannassa Margareta Juhanintytär os. Nivan  jälkeläisiä on tänään 965 taulua ja henkilöitä yli 4000. Tässä verkkosivuilla olevassa esityksessä on siis vain osa tiedoista. Sinäkin voit osallistua tämän aineiston täydentämiseen ottamalla yhteyttä näiden sivujen ylläpitäjään.

Etusivu - startsida - homebage