A. F. Skjöldebrandin kuvia Tornionjoelta Guiseppe Acerbin teokseen: Matka Lappiin 1799

Päivitetty 19.07.2016

Palaa
Iisak Juhonpoika Niva

s. 31.12.1761 Ylitornio, Pello

ja hänen jälkeläisiään yhteensä 527 taulua 5 sukupolvea

Iisak Juhonpoika on isäntänä Nivan talossa isänsä jälkeen vuodesta 1781.
Hänen pojistaan Iisak Iisakinpoika s. 1785 jää isännäksi Nivan taloon ja hänen jälkeläisensä omistavat talon tänäänkin.
Yksi nuoremman Iisakin pojista on Salomon Iisakinpoika s. 1815 ja hänen poikansa Iisak Salomoninpoika s. 1843 ostaa 1800-luvun lopussa Vaaran talon, joka sitten oli äitini kotitalo. Vaaran talo jaettiin myöhemmin Iisakin poikien Heikin ja Kallen kesken. Heikin eli isoisäni puolen tilan nimeksi tuli Heikkilä ja Kallen puoli piti Vaara nimen.

Salomonin toinen poika Pekka Salomoninpoika s.1848 muuttaa Jarhoiseen metsänvartijaksi ja asumaan Kieksiäisniemen kruununtorppaa. Iisak Salomoninpojan ja Pekka Salomoninpojan sisar Matilda (Tilda) Salomonintytär s. 1851 avioituu Juho Juhonpoika Ojanperän kanssa ja heidän jälkeläisensä asuvat Kieksiäisniemestä pohjoiseen Ojanperän eli Hirstiönimen tilaa Jarhoisen alapäässä.
Pekka Salomoninpojan eli Kieksiäisniemen Pekan tytär Fanni Kristiina s. 1876 avioituu Valdemar Rundgrenin s. 1874 kanssa ja heidän jälkeläisensä asuttavat Kolarin puoleisen Kallioniemen kylää.

Iisakin sisar Margareta avioituu Tornionjoen länsipuolelle nykyiseen Ruotsin Jarhoiseen Taneli Ollinpoika Jarhoisen kanssa, Taneli ja Margareta muuttavat myöhemmin Aapuan taloon ja käyttävät myös talon nimen mukaan sukunimeä Aapua.
Heidän myöhempiä jälkeläisiään on mm. Salomon Adamsson Waara, joka aikanaan hankki nahkurimestarin opin ja perusti Jankkalaan Napialan kylään Napialan Nahkatehdas Oy:n.
Iisak Juhonpojan vanhin lapsista tytär Margareta avioituu myös Jarhoiseen Heikki Ollinpoika Alatalon (entinen Jarhoinen) kanssa 1807. Alatalo syntyi kun Jarhoisen talo jaettiin kahtia veljesten Heikin ja Ollin kesken. Heikin osa sai nimen Alatalo ja Ollin puolesta tuli sitten Mäkitalo. Margaretan ja Heikin jälkeläisiä ovat mm. Ruotsin puoleisen Jarhoisen Kultit ja Tanot.

Nuorin Iisak Juhonpojan pojista Johan Iisakinpoika avioituu Olkamangiin Iisak Abrahaminpoika Ylitalon lesken Maria Ollintytär os. Lindin kanssa ja tulee näin Olkamangin Ylitalon isännäksi ja otta silloisen käytännön mukaan sukunimekseen talon nimen mukaan Ylitalon. Heidän jälkeläisiään on Olkamangin Ylitalojen suku. Johan Iisakinpoika ja Maria Ollintytär olivat molemmat Kyllin-Nivan sukua sillä Mariakin esivanhemmat olivat Nivan talosta lähtöisin.

Iisak Juhonpojan vanhemmista pojista Salomon Iisakinpoika s. 1793 muuttaa Jarhoiseen v. 1825 ja perustaa uudistilan, josta tulee sitten Koskenniemen talo. Talo jaetaan myöhemmin kahtia Ylikoskenniemeksi ja Koskenniemeksi. Koskenniemen isäntänä on Salomonin jälkeen on hänen leskensä Brita Maria. Salomonin pojista Juhani eli "Kiurun Juhani" s. 1827 on myös Kiuruniemen isäntänä. Kiurun Juhanin poika Juhani (Juho) avioituu Vanhapihan taloon Juoksengin Ratasjärvelle. Vävypojasta tulee Vanhapihan isäntä ja ajan tavan mukaan nimi muuttuu talon nimen mukaa Vanhapihaksi. Salomonin nuorempi veli Aatami Iisakinpoika s. 1799 asettuu myös Koskenniemeen ja talon jaon jälkeen hänen poikansa Israel s. 1823 isännöi Ylikoskenniemen tilaa.
Koskenniemen vanhimman talon paikalla on nykyinen Koskenniemen tila 26:10. Tila on Markku Uusimaan omistuksessa. Vanhan Koskenniemen naapuri on  Rauno Koskenniemen omistama talo Ylikoskenniemi.
Kiurun Juhanin tytär Johanna Juhanintytär Koskenniemi eli Kiuruniemi s. 1859 avioituu Väylänpään talosta olleen Iisak August Petterinpoika Rundgrenin s. 1856 kanssa ja heidän jälkeläisensä asuttavat Kolarin Väylänpään kylää.

Salomonin vanhimman pojan Niilo Petterin tyttäristä Eeva Kaisa avioituu Iisak Vilhelm Lahden kanssa, he Muuttavat Ruotsin puolelle Neistenkankaalle. Ruotsin väestölaskennassa 1890 he asuivat Ollin taloa Neistenkankaalla. Heidän jälkeläisiään ovat Ruotsin puolella mm. Ollin, Fagervallin, Leipiöniemen suvut. Toinen Niilo Petterin tyttäristä Maria avioituu Johan Fredrik Mämmilän (Syväjärvi) kanssa ja kaksi heidän tyttäristään Alma ja Fanny taas avioituvat Lassinantin veljesten kanssa Neistenkankaalle ja heidän jälkeläisiään ovat Ruotsin Pellon Lassinanttien suvussa.
Kolmas Niilo Petterin tyttäristä Kreeta Matilda avioituu Kolariin Juho Kaulasen (Pudas) kanssa ja heidän jälkeläisiään on laaja Kaulasen suku Äkäslompolossa ja Kolarissa.


Erkki Salomoninpoika Koskenniemi s. 1834 muutti Kolarin Sieppijärvelle. Erkki avioitui Kankaan talon tyttären Eevan kanssa. Hän osti Järvirovan talon v. 1868 kauppakirjalla Salomon Abrahaminpoika Järvirovalta. Järvirovan talo on vielä Erkin jälkeläisten hallussa. Erkin ja hänen jälkeläistensä sukunimi oli pitkään talon mukaan Järvirova, mutta vakiintui sittemmin Koskenniemeksi. Kolarin Sieppijärven Koskenniemien suku on Erkki Salomoninpojan jälkeläisiä.

Näin Kyllin-Nivan jälkeläiset asuttivat Pellon Vaaranperää ja Suomen puolen Jarhoisen kylän asutuksen ovat perustaneet Iisak Juhaninpoika Nivan jälkeläiset. Pekka Salomoninpoika asutti Kieksiäisniemen, sisar Matildan jälkeläiset Ojanperän talon ja Salomon Isakinpoika ja hänen veljensä Aatami Iisakinpoika Jarhoisen Koskenniemen. Koskenniemen pojista yksi muuttaa Sieppijärvelle. Kieksiäisniemen ja Koskenniemen jälkeläiset avioliittojen kautta asuttavat myös Kolarin Kallioniemen ja Väylänpään kylät. Tytär Margaretan jälkeläiset asuttivat Ruotsin puoleista Jarhoisen kylää ja nuorimman pojan Johanin jälkeläiset Ruotsin puoleisia Olkamangin ja Aapuan kyliä.

Tästä pääset selaamaan Iisak Juhonpoika Nivan sukua

Tähän esitykseen on otettu viisi (5) sukupolvea Iisak Juhonpoika Nivan jälkeläisiä.

Alla näet esipolvitaulut Jussi Niilonpoika Kyllistä viisi (5) sukupolvea Iisak Juhaninpoika Nivaan

I
Jussi (Juho) Niilonpoika Kylli, s. 1567 Ylitornio, Pello / Jöns Nilsson Kylli
Vaimo: NN Jaakontytär Kylli / NN Jakobsdotter Kylli

Kyllin isäntä 1601-1646.
Kyllin talo mainitaan ensi kerran jousiveroluettelossa v. 1539. Tällöin isännäksi on merkitty birkarl Olof Olofsson Kylli.
Tuosta v. 1539 jousiveroluettelossa Kyllin isännäksi ja pirkkamieheksi mainitun Olli Ollinpoika Kyllin sukuhaaran osalta ei ole täyttä varmuutta siitä miten sukulaisuus jatkuu Jussi Niilonpoikaan. Erik Wahlberg aloittaa Kyllin talon historian Jöns Nilsson Kyllistä. Tästä eteenpäin suvun tiedot ovat suhteellisen luotettavia.
Vuoden 1539 jälkeen talojen määrä Pellossa kasvoi 1559 mennessä taloja oli 12 ja 1565 14. Lisääntyminen tapahtui ehkä talojen jakamisen seurauksena. 1500-luvun lopulla oli myös taantumavaihe jolloin kylän verotalojen määrä laski, niinpä 1571 veroa maksoi vain kuusi taloa ja Kylli on näiden joukossa.

Lapset:
                      1.  Jussi Jussinpoika Kylli /Jöns Jönsson Kylli
                      2.  Matti Jussinpoika Kylli / Mats Jönsson Kylli
                      3.  Niilo Jussinpoika Kylli / Nils Jönsson Kylli

II
Jussi Jussinpoika Kylli / Jöns Jönsson Kylli
Vaimo: Karin (Kaisa) Tuomaksentytär Kylli / Karin Thomasdotter Kylli

Kyllin talo on jaettu ja Jussi on Kyllin eli Nivan isäntä.

Lapset:
                      1.  Juho Jussinpoika Kylli, Niva, s. 1681 Ylitornio, Pello / Jöns Jönsson Kylli eller Niva

III
Juho Jussinpoika Kylli, Niva, s. 1681 Ylitornio, Pello,  k. 15.03.1750 Ylitornio, Pello / Johan Jönsson Kylli eller Niva
Vaimo: Elisabet Heikintytär , s. 1686 Ylitornio, Pello,  k. 23.09.1753 Ylitornio, Pello / Elisabeth Hindersdotter

Nivan talon isäntä 1720-1753. Lautamies. Valittiin 1742 Torniossa Pellon kylänvanhimmaksi eli oltermanniksi.

Lapset:
                      1.  Heikki Juhonpoika Niva, s. 02.1701 (1711?) Ylitornio, Pello / Hindrich Johansson Niva
                      2.  Brita Juhontytär Niva (Kylli), Lind, s. 1713 Ylitornio, Pello / Brita Johansdotter Niva
                      3.  Juhani Juhonpoika Kylli, Niva, s. 1726 Ylitornio, Pello / Johan Johansson Niva
                      4.  Valpuri Juhontytär Kylli eli Niva, Örn, s. 27.05.1728 Ylitornio, Pello / Valborg Johansdotter Niva

IV
Juho Juhonpoika Kylli, Niva, s. 1726 Ylitornio, Pello,  k. 1806 Ylitornio, Pello / Johan Johansson Niva
Vaimo: Magdalena (Malin) Heikintytär Koivuniemi, Niva, s. 07.02.1718 Pajala, Täräntö,  k. 1782 Ylitornio, Pello
Magdalena (Malin) Hindersdotter Koivuniemi

Kyllin talo siirrettiin Jolmanputaan varrelta Nivanpäähän ja jaettiin nähtävästi 1740-luvulla Juhanin ja hänen veljensä Heikin kesken. Hän oli toisen puolen isäntä 1761-1780. Jaossa Juhanin osa sai nimen Alaniva ja on säilynyt suvun omistuksessa tähän päivään asti ja nykyisin nimeltään Niva.

Lapset:
                      3.  Margareta Juhontytär Niva, s. 15.09.1754 Ylitornio, Pello / Margareta Johansdotter Niva
                      4.  Eeva Juhontytär Niva, s. 19.12.1757 Ylitornio, Pello / Eva Johansdotter Niva
                      5.  Niilo Juhonpoika Niva, s. 19.08.1759 Ylitornio / Pello Nils Johansson Niva
                      6.  Iisak Juhonpoika Niva, s. 31.12.1761 Ylitornio, Pello / Isak Johansson Niva

V
Iisak Juhonpoika Niva, s. 31.12.1761 Ylitornio, Pello,  k. 1808 Turtola, Pello
Vaimo: Brita Laurintytär Mämmilä s. 19.02.1762 Ylitornio, Turtola, k. 1837 Ylitornio, Pello
Brita Larsdotter Mämmilä

Isäntänä Nivan talossa isänsä jälkeen vuodesta 1781.

 Mikäli huomaat puutteita ja täydennettävää ota yhteyttä ja anna palautetta.

Etusivu - startsida - homebage